
Home > Juridische diensten > Juridisch advies > Samenwerkingscontract
Samenwerkingscontract
De basis voor iedere samenwerking
Misschien herken je het wel: je begint enthousiast aan een samenwerking, maar na een tijdje ontstaan er vragen. Wie krijgt welk deel van de winst? Wat als iemand zich niet aan de afspraken houdt? Wie bezit de rechten op het gezamenlijke werk? Een samenwerkingscontract biedt hierbij uitkomst.
In een samenwerkingscontract leg je afspraken vast over onder andere verantwoordelijkheden, financiën en intellectueel eigendom. Zo weet je zeker dat iedereen op één lijn zit en voorkom je onnodige conflicten.
Hi, ik ben Chiara!
Als bedrijfsjurist ondersteun ik jouw organisatie binnen de creatieve sector bij juridische vragen over intellectuele eigendom, mediarecht en contracten.
Wat kun je vastleggen in een samenwerkingscontract?
Een samenwerkingscontract bevat de afspraken die voor jouw samenwerking belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
Taken en verantwoordelijkheden
Wie doet wat binnen de samenwerking?
Verdeling van winst en kosten
Hoe worden inkomsten en uitgaven verdeeld?
Intellectueel eigendom
Wie bezit de rechten op gezamenlijk ontwikkeld werk?
Besluitvorming
Hoe nemen jullie belangrijke beslissingen?
Duur en beëindiging
Wat gebeurt er als een van jullie wil stoppen?
Conflictoplossing
Hoe los je meningsverschillen op zonder meteen naar de rechter te stappen?
Waarom is een samenwerkingscontract belangrijk?
Wanneer je een samenwerking met iemand aangaat, is het fijn om te weten dat alles juridisch goed geregeld is. Een goed samenwerkingscontract helpt je om:
Conflicten te voorkomen
Door duidelijke afspraken te maken over taken, verantwoordelijkheden en financiën, verklein je de kans op onenigheid.
Juridische zekerheid te creëren
Je legt vast wie welke rechten heeft zodat er later geen discussie over ontstaat.
Financiële risico’s te beperken
Het contract regelt wie welke investeringen doet en hoe winsten en kosten worden verdeeld, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
Werk je in de creatieve sector? Dan is een samenwerkingscontract extra belangrijk. Veel creatieve samenwerkingen draaien om intellectueel eigendom. Zonder duidelijke afspraken kan het onduidelijk zijn wie de eigenaar is van een gezamenlijk ontworpen logo, een geschreven tekst of een ontwikkelde applicatie. Met een goed contract sta je juridisch sterk.
Waarom een samenwerkingscontract door een jurist laten opstellen?
Je kunt online veel voorbeelden vinden, maar een samenwerkingsovereenkomst is maatwerk. Elke samenwerking is uniek en vereist specifieke afspraken. Zelf een contract opstellen kan risico’s met zich meebrengen, zoals onduidelijke bepalingen of juridische clausules die niet rechtsgeldig zijn.
Met juridische ondersteuning weet je zeker dat jouw contract juridisch correct is en volledig aansluit bij jullie samenwerking. Ik help je graag bij het opstellen van een helder en goed doordacht samenwerkingscontract, zodat jij zonder zorgen aan je samenwerking kunt beginnen.
Wat kun je verwachten?
Startgesprek
We beginnen met een (digitaal) startgesprek om jouw wensen en behoeften door te nemen. Dit gesprek gebruik ik om je vragen te beantwoorden en verzamel ik alle informatie die nodig is voor jouw samenwerkingscontract.