
Home > Kennisbank > Blogs >
3 afspraken waarmee je voorkomt dat je klant er met jouw idee vandoor gaat
3 afspraken waarmee je voorkomt dat je klant er met jouw idee vandoor gaat
Stel je hebt voor je klant een eerste concept gemaakt voor een nieuw ontwerp of voor een nieuwe creatie. Je hebt er veel tijd en moeite in gestopt en wacht alleen nog op een definitieve “go”. Maar in plaats daarvan gebeurt er iets anders. Je klant vindt je eerste concept geweldig, maar hij/zij vindt jouw tarieven te duur. Dus besluit je klant om jouw concept voor te leggen aan je goedkopere concurrent. De concurrent is blij dat hij het eerste begin niet meer hoeft te maken, dat scheelt immers tijd en moeite. Tijd en moeite die JIJ er al in hebt gestopt. Je concurrent gaat verder op basis van jouw eerste concept.
Dat voelt natuurlijk onrechtvaardig. Immers was jij degene die het concept heeft bedacht. Het is dus jouw intellectueel eigendom. Daarnaast kan het zelfs zo zijn dat je concurrent jouw idee slechter uitvoert en dus al jouw harde werk voor niets was.
Gelukkig zijn er een aantal afspraken waarmee je deze situatie zo veel mogelijk kunt voorkomen. Hierbij maakt het trouwens niet uit of je deze afspraken opneemt in je algemene voorwaarden, overeenkomst van opdracht of samenwerkingsovereenkomst.
1. Intellectueel eigendom
Voorkom dat je klant er met jouw eerste concept vandoor gaat door in het contract op te nemen dat alle rechten van jou zijn en op welke manier je klant je werk mag gebruiken.
Hierbij benoem je duidelijk dat de klant je werk niet zomaar mag delen met anderen. En dat mag al helemaal niet met je concurrent.
2. Verbod op wijzigingen
Je hebt ook andere rechten die je kunt vastleggen. Hieronder valt o.a het recht om wijzigingen in je werk tegen te gaan. Je kunt dan in het contract opnemen dat de klant zelf geen aanpassingen mag doen aan het concept of eindresultaat. En dat hij dit ook niet door anderen mag laten doen, zoals je concurrent.
3. Tussentijdse opzegging
Wanneer je klant er met je eerste concept vandoor gaat, stopt de samenwerking eerder dan verwacht. Het is belangrijk dat je dit soort situaties goed vastlegt. Je kunt vastleggen dat er niet tussentijds kan worden opgezegd. Wanneer dat wel het geval is, kun je een evenredige vergoeding voor het reeds geleverde werk afspreken.
Hulp nodig? Neem gerust contact op of plan een gratis gesprek in.
Hi, ik ben Chiara!

Als bedrijfsjurist ondersteun ik jouw organisatie binnen de creatieve sector bij juridische vragen over intellectuele eigendom, mediarecht en contracten.
Waar kan ik je mee helpen?
Advies aansprakelijkheid
Advies intellectueel eigendom
Advies privacy & AVG
Akte van overdracht
Algemene voorwaarden
Contracten check
Deelnemersovereenkomst
Distributieovereenkomst
Geheimhoudingsverklaring (NDA)
Licentieovereenkomst
Merkinschrijving
Naam- en merkencheck
Overeenkomst van opdracht
Privacybeleid
Productieovereenkomst
Quitclaim
Samenwerkingscontract
Sommatiebrief
Toestemmingsverklaring
Verwerkersovereenkomst
Niet gevonden wat je zocht? Of weet je niet precies waar jouw vraag onder valt? Neem dan contact met mij op.